Cadaujac

Op weg naar … Cadaujac

Tijdens de tweede oorlog werden de mannen tussen 17 en 35 jaar via de radio opgeroepen om zich in Ieper op de Grote Markt aan te melden.

Jef Vanautgaerden (Blanden) en zijn nonkel Romain (Bierbeek) vertrokken op 17 mei 1940 met de fiets richting Ieper. In Nederbrakel kwamen zij toevallig Alfons, de broer van Romain tegen, die vergezeld was van Edgard Van Goetsenhoven en René Wolfs, allen uit Bierbeek.

Het vijftal was gelukkig met deze samenloop van omstandigheden en fietsten richting meldingsplaats. Daar kregen ze het bevel zich naar Duinkerken te begeven. Zij vonden dat maar niets en besloten richting Bordeaux te trekken. Hun tocht eindigde na 18 dagen in CADAUJAC (Gironde) op 5 km van Bordeaux. Château BOUSCAUT werd hun verblijf. Zij werden er ondergebracht in een bijgebouw van het kasteel en genoten er van ‘kost en inwoon’. Zij werkten er in de druivenoogst en knapten er allerlei karweitjes op.

postkaart van Château Bouscaut te Cadaujac zoals het er uitzag tijdens de 2e wereldoorlog
Postkaart van Château Bouscaut te Cadaujac zoals het er uitzag tijdens de 2e wereldoorlog

Op een zekere dag stond er een vrachtwagen van de brouwerij Wielemans op de binnenkoer. Onze mannen werden ontboden op het kasteel en gevraagd om de camion te laden met grijze, genummerde kisten met vier handvatten. Achteraf bleken deze kisten gevuld te zijn met goudstaven van de Nationale Bank van België! Deze werden veiligheidshalve in Frankrijk ondergebracht en vertrokken nu naar een andere onbekende plaats.

Naar verluid zou minister SPAAK zich daar ook bevonden hebben. Tijdens het laden geraakte het uurwerk van Alfons stuk. Hij kreeg een nieuwe horloge van de Belgische opdrachtgevers.

Een tijd nadien vertrokken ze uit Cadaujac richting thuishaven. Onderweg hebben ze nog in twee keukens van de duitsers eten gekregen en kregen er een goede ontvangst. Op drie juni 1944 beginnen ze aan hun terugtocht en op 8 juni zijn ze terug thuis.  Het was een zeer zware en vermoeiende tocht van 1000 km op ouderwetse fietsen zonder versnellingsapparatuur en ze waren dan ook dolgelukkig hun achtergebleven familieleden terug te zien en dat was meer dan wederkerig!

Château Bouscaut te Cadaujac in oktober 2004
Château Bouscaut te Cadaujac gefotografeerd door Julien Vanautgaerden in oktober 2004
Château Bouscaut te Cadaujac in oktober 2004
Château Bouscaut te Cadaujac gefotografeerd door Julien Vanautgaerden in oktober 2004
De wijngaarden rond het Château Bouscaut te Cadaujac in oktober 2004
De wijngaarden rond het château Bouscaut te Cadaujac gefotografeerd door Julien Vanautgaerden in oktober 2004