Bierbeek

Henricus Van Autgaerden plantte in 1830 te Bierbeek aan het kruispunt van de weg naar Haasrode en Korbeek-Lo, een lindeboom om aan het nageslacht de Belgische Onafhankelijkheid te herinneren. Op 4 oktober 1830 kondigt ‘het Voorlopig Bewind’ de Belgische onafhankelijkheid af en op 10 november 1830 komt voor het eerst het ‘Nationaal Congres’ samen. Op 21 juli 1831 wordt Leopold van Saksen-Coburg  plechtig geïnstalleerd als eerst Belgische Koning. (Leopold I)

De euforie van de bevrijding duurde echter niet lang. Willem I stuurde een sterke legermacht naar België wat in de geschiedenisboeken als ‘De tiendaagse veldtocht’ (2-12/08/1831) wordt vermeld. Het einde speelde zich af in onze streek, voornamelijk te Boutersem, en te Leuven aan de Tiensepoort, Tiense Vest, en op de Roeselberg, buiten de Mechelse poort.

Op 12 augustus 1831 werd de wapenstilstand ondertekend in het kasteel van de Maurissens te Pellenberg  en werd België een onafhankelijke staat.

Kasteel de Maurissen in Pellenberg (KUL)

 

De lindeboom te Bierbeek
De lindeboom te BierbeekDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is linde2-683x1024.jpg
Locatie van de lindeboom te Bierbeek
De locatie van de lindeboom

Meer informatie over Henricus Van Autgaerden is te vinden in de geschiedenis van de afstammelingen van Jacobus Pierlet en de toenaam STOCKX.

“Bomen sterven (soms) staande”… of het einde van een stukje familiegeschiedenis.

Op 21 september 2020 heeft de gemeente Bierbeek de aloude Lindeboom geveld op het kruispunt van de wegen naar Haasrode en Korbeek-Lo. Het bleek de hoogste tijd te zijn want de stam was helemaal hol en de boom was een gevaar voor alle passanten.

Daarmee verdwijnt een stukje geschiedenis van de familie Vanautgaerden. Het is immers onze oer-overgrootvader Henricus Vanautgaerden (1807- 1887), brouwer in de Waterstraat te Bierbeek, (nu bistro Moemmedel), die een vrijheidsboom plant die symbool staat voor vrijheid en democratie van de vernieuwde maatschappij bij de onafhankelijkheid van België.

De Linde, of “de Lign” zoals hij in ons Bierbeeks dialect wordt genoemd, markeerde daar één van de belangrijkste kruispunten van Bierbeek naar de Tiensesteenweg in Korbeek-Lo en naar de Naamsesteenweg via Haasrode en Blanden. Al in1984 werd de Linde door een boomchirurg
behandeld. De hol wordende stam werd met een harde specie opgevuld om de boom meer stabiliteit te geven. Het was toen echter al duidelijk dat zijn levensjaren geteld waren. Bij de heraanleg van het kruispunt einde jaren 80 van vorige eeuw wilde men de boom vellen. Het actiecomité ‘Red de Linde’ kon dit echter voorkomen. Mede onder impuls van Herman Vanautgaerden heeft het gemeentebestuur in 1990 het wijs besluit genomen een vervang-linde te planten. Deze boom is nu na 31 jaar al uitgegroeid tot een prachtige, gezonde boom. Tijdens de aanplant werd een “tijdscapsule” in het plantgat gestopt. Hopelijk krijgt deze nieuwe Linde ook een lang leven beschoren en kan een andere Bierbeekse Vanautgaerden over 200, of meer… jaar zijn verhaal neerschrijven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2022.-linde-Bierebeek-geveld-1024x769.jpg

Om toch een herinnering aan deze iconische boom te bewaren zal beeldend kunstenaar AD WOUTERS uit Haasrode, op initiatief van de burgemeester, met het resterende nog goede hout van enkele zijtakken aan de slag kunnen gaan. Ad vertelde me dat hij al enkele leuke ideeën heeft. En zo krijgt mijn verhaal wellicht binnen afzienbare tijd nog een leuk vervolg.

In de herfst van 2020 voor jullie neergeschreven door Désiré.